Vine, vine primăvara!
Prima a zi de primăvara e aici și aduce cu ea și una dintre cele mai iubite obiceiuri, mărțișorul!
În vechiul calendar, Noul An începea la 1 martie. Mărțișorul, care este o podoabă de mici dimensiuni și care este legat cu șnur alb-roșu, este un talisman menit să poarte noroc, să aducă dragoste, sănătate, bucurie și bunăstare celui care îl poartă.
În trecut, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, atât fetelor cât și băieților deopotrivă. Șnurul de la mărțișor, colorat în alb și roșu era fie legat la mână, fie purtat în piept și se purta din 1 martie până când înfloreau cireșii. Când se dădea jos, firul se lega de un pom, ca să aducă noroc.
Acum, acest symbol al primăverii este purtat întreaga luna martie, iar mai apoi este prins de ramurile unui pom fructifer, obicei întâlnit mai ales în zonele rurale, pentru a aduce belșug în gospodărie. Bunicii ar spune că, atunci când legăm mărțișorul de ramură, să ne putem și o dorință iar acesta se va îndeplini.
În unele zone ale Romaniei, oamenii leagă mărțișoarele și de uși sau ferestre pentru a speria duhurile rele.
Cum a luat naștere această tradiție a mărțișorului?
Primele mărțișoare arătau puțin mai diferit decât cele pe care le vedem astăzi, desi elemental cheie a fost păstrat, și anume sfoara formată din cele 2 fire de culoare alb și roșu care sunt răsucite. Această sfoară era legată de o moneda de aur sau argint și de dăruia persoanelor considerate mai sensibile pentru a adduce noroc și fericire. Oamenii considerau că acest symbol semnifica o luptă a binelui împotriva răului.
Se spune că, dacă șnurul este purtat la încheietura mâinii, acesta trebuie prind cu un nod. Nodul este înzestrat cu o funcție protectoare și va ține răul departe de cel care îl poartă.
Şi astăzi se obișnuiește ca mamele să prindă la mâna copilului sau la gât o moneda de argint. Se spune că, copilul ce va purta mărțișorul va fi exact ca argintul: curat şi sănătos.
Cine sunt ”Babele”?
În perioada 1-9 martie se aleg şi Babele pentru a vedea cum îţi vor fi zilele în anul respectiv. Legenda spune că, baba Dochia obişnuieşte să toarcă şi să îşi scuture cele nouă cojoace, câte unu în fiecare din cele nouă zile.
Ziua ”Babelor” este aleasă diferit în funcție de zona României. Unele zone consider ca ziua în care te-ai născut este și ziua Babei care îți influențează anul, de exemplu data de 19 ar avea ziua Babei în 1 martie (1 + 9 = 10, 1 + 0 = 1 martie). În alte zone, alegerea Babei este liberă iar în alte zone, ziua în care te-ai născut este baba ta, de exemplu ziua de marți.
Gestul de a dărui mărțișoare celor apropiați este păstrat cu sfințenie și în ziua de azi. Acest symbol vestește primăvara și este dăruit cu sinceritate persoanelor iubite pentru a le ura o primăvară senină și fericită.
Chiar dacă căldura încă nu și-a făcut simțită prezența în toată țara, ghioceii sunt deja aici iar apariția lor este un semn că iarna grea a trecut.