Mâine este o zi specială pentru multe doamne și domnișoare. Dar ce sărbătorim defapt pe 8 martie? Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual pe data de 8 martie, nu doar în România dar și în întreaga lume.
De ce 8 martie și cum am început să sărbătorim această zi?
În ziua de 8 martie 1908, aproximativ 15.000 de femei au ieși în stradă, în New York, cerând salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul sub care ele protestau era ”Bread and Roses” (= Pâine şi Trandafiri). Pâinea simboliza securitatea economică, iar trandafirii îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor.
Doi ani mai târziu, în anul 1910, la o întâlnire o organizațiilor socialiste din întreaga lume, două activiste, pe numele lor Luise Zietz și Clara Zetkin, au propus o zi internațională a femeilor, fără a specifica însă o anumită dată. În următorul an, în luna martie, s-a sărbătorit pentru prima oară Ziua Internațională a Femeii, în Austria, Danemarca, Elveția și Germania. Rușii sărbătoreau Ziua Femeii în luna februarie până în anul 1917 când, în ultima duminică din aceasta lună, femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă prin care au cerut încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste. Ultima duminică din luna februarie, conform calendarului pe stil vechi, coincidea cu ziua de 8 Martie, conform calendarului pe stil nou. Și Americanii sărbătoareau Ziua Femeii în februarie însă, în anul 1975 când Naţiunile Unite au recunoscut Ziua Internațională a femeii şi a fost adoptată de mult mai multe guverne care până în momentul acela nu știau de existența acestei sărbători. Astăzi, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la data de 8 martie în întreaga lume.
În România, până în decembrie 1989 se cunoștea faptul că, în ziua de 8 Martie, se sărbătorește Ziua Mamei însă, după Revoluție, aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii. În anul 2010 s-a stabilit că Ziua Mamei se sărbătorește oficial în prima duminică a lunii mai, iar Ziua Tatălui se sărbătorește în a doua duminică a lunii.
Cum se sărbătorește această zi?
Femeile din întreaga lume primesc flori, în deosebi flori de primăvară, cum ar fi lalele care simbolizează și gingășia femeilor. Alături de flori, doamnele mai primesc ciocolată, mici atenții și sunt răsfățate de barbații din viața lor.
În multe tări, în ziua de 8 martie, sunt organizate seminare și reuniuni pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.
De cele mai multe ori, doamnele și domnișoarele petrec împreună această zi în oraș, luând cina sau participând la unul dintre multele evenimente organizate de catre restaurante și cluburi.
Tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu femeia din viața ta în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.
Sfatul nostru este să vă sărbătoriți femeile din viața voastră așa cum se cuvinte, arătându-le cât sunt de speciale și iubite. Fie ca e vorba desăre iubita, sora sau fiica voastră, trebuie să recunoaștem să zâmbetul femeii aduce doar armonie.