Anul Nou este sărbătorit pe 1 ianuarie și este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. În noaptea de Anul Nou, oamenii se adună împreună cu familia și prietenii pentru a sărbători venirea noului an.
Seara începe cu urările copiilor. Aceștia pornesc din casă-n casă cu plugușorul pentru a ura gazdelor un an bun și prosper, precum spune și cântecul “semne bune anul are”.
În noaptea de Anul Nou, oamenii se adună în parcuri și piețe pentru a se bucura de focuri de artificii și de spectacolele de muzică și dans. Se spune că e bine să faceti gălăgie în noaptea dintre ani pentru a speria spiritele rele.
Cina de anul nou este foarte importantă în fiecare familie din România. În noaptea de anul nou se mănâncă carne de peste, deoarece se spune că în noul an vei înota ca peștele și vei aluneca prin toate încercările pe care noul an pe va aduce. Strugurii nu trebuie nici ei să lipsească de pe masa voastră. Se spune că trebuie să mănânci 12 boabe, una pentru fiecare luna din noul an iar acestia îți vor aduce prosperitate în anul ce urmează.
Șampania nu lipsește nici ea de pe mesele noastre. Se spune ca șampania sau vinul spumant aduce belșug.
În noaptea de Revelion, la miezul nopții sau imediat după, ţineţi aproape ce doriţi cel mai mult pentru noul an: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu şampanie pentru veselie, o carte dacă vă așteaptă un examen important sau orice al obiect care doriti să vă imfluențeze anul. De asemenea, când ceasul bate ora 12, să nu uitați să vă puneți o dorință deoarece, se spune că aceasta se va îndeplini.
În dimineața noului an, copiii se strâng în grupuri și merg la casele cunoscuților pentru a le ura mult noroc și un an mai bun. Sorcova este, la origini, o nuia pe care fiecare copil o decorează după bunul plac, fie cu flori, hârtie colorată sau chiar ciucuri. Cântecul este și el unu vesel:
Sorcova, vesela,
Să trăiţi, să-mbătrâniţi:
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir.
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata.
Tare ca fierul,
Iute ca oţelul.
La anul si la multi ani!
Ce trebuie să evităm de Revelion?
Carne de pui! Puiul scurmă în pământ și se spune că așa îți vei împrăștia și tu norocul.
Dacă plănuiți să faceti curățenie imediat după anul nou, trebuie să vă schimbați planul deoarece se spune că aduce ghinion. Nici gunoiul nu trebuie dus în prima zi a anului.
De asemenea, evitați pe cât posibil să intrați cu datorii în noul an sau să împrumutați obiecte.
Oricât petreceți de anul nou, nu dormiți prea mult în prima zi. Se spune că cine doarme mult în 1 Ianuarie, va fi somnoros tot anul.
Orice supărare ați avea, încercați să o uitați, macar pentru prima zi a noului an. Intrați în 2023 cu cei dragi alături de voi, cu zâmbetul pe buze, optimiști și pregătiți pentru a face din noul an cel mai bun de până acum.
Noi vă dorim ca fiecare dorință să se împlinească iar în jurul vostru să fie doar veselie!