Suntem un exemplu pentru cei mici iar acestia doresc sa ne imite cand lucram, cand facem treburi casnice, inclusiv cand ne imbracam si ne aranjam. Pentru ei este un joc dar si o lectie deoarce este foarte important sa fim un exemplu bun de urmat si sa ii ajutam sa inteleaga ce inseamna fiecare obicei din rutina noastra iar atunci cand putem, sa ii implicam si pe ei.
Daca cei mici ne vad ca aranjam patul de dimineata, si ei vor participa la aceasta actiune iar incet-incet va intra in rutina lor astfel ca, si cand vor deveni adulti, le va ramane in rutina de dimineata.
Am descoperit ca cele mai distractive “treburi” de-ale casei pentru ei sunt gatitul si curatenia. Astazi vom discuta despre cum ii putem implica pe copii in bucatarie si cum sa transformam totul intr-un joc.
Care sunt beneficiile implicarii lor in bucatarie?
· In primul rand petrecem timp impreuna iar acest lucru este principalul motiv pentru care trebuie sa ne implicam copiii in cat mai multe activitati.
· Invata despre alimente si ce e sanatos si ce nu. Practica este mama invataturii iar cel mai bine invata legumele atunci cand le si vad. Si mai important este ca le si puteti gusta impreuna iar acest lucru ii va ajuta si sa accepte alimente cat mai diverse in meniul lor.
· Le dezvolta creativitatea si imaginatia gasind fel de fel de retete pe care le pot prepara, chiar daca nu toate se vor putea servi la masa, pentru ei este important simta ca au fost de ajutor si au avut o contributie importanta in prepararea cinei.
· Daca au probleme cu rabdarea, sigur vor privi altfel timpul atunci cand se vor uita 40 de minute la cuptor, asteptand sa fie gata prajiturelele.
Care sunt activitatile in care cei mici pot fi implicati? Varsta lor este foarte importanta in alegerea activitatii, siguranta fiind pe primul loc. In functie de varsta lor si de abilitatile pe care le-au dezvoltat prin joaca, puteti alege una dintre urmatoarele activitati.
Pentru cei mai mici dintre bucatari spalatul ingredientelor este in acelasi timp o lectie despre sanitate cat si o activitate distractive. Cei mici vor invata numele legumelor sau ale fructelor, cat de importante sunt pentru sanatatea noastra insa si ca trebuie mereu spalate inainte de a fi consumate.
Pentru a ramane tot in categoria legumelor si a fructelor, cei mici ne pot ajuta cu amestecatul ingredientelor, ruperea frunzelor de salata sau curatarea unora dintre ingrediente de frunze sau coaja.
O activitate la care ne-am distrat copios a fost trecerea carnii pentru snitele prin faina. Cei mici adora sa se joace iar toata activitatea pare un joc in nisip, doar ca la final mancam un preparat simplu si delicios.
Si daca tot vorbim de faina, aluatul si plastelina sunt asemanatoare, nu e asa? Lasati-le o parte din aluatul pregatit pentru biscuit pentru a-si pune in practica imaginatia si de a avea niste biscutei unici. Puteti sa folositi si niste forme speciale pentru aluat, iar acum ca ne apropiem de perioada sarbatorilor de iarna, puteti cumpara stelute, braduti sau chiar si forma de oameni de zapada sau mos craciun.
Un lucru pe care inca il ador sa il fac iar mama mea profita de fiecare ocazie sa imi lase libertate totala este sa ornez prajiturile sau salata de boeuf. Chiar daca nu ies mereu cele mai frumoase, sunt ornate cu mult drag.
Atunci cand cei mici nu mai sunt asa mici, ii putem lasa sa ne pregateasca cafeaua, micul dejun iar noi cu siguranta vom avea parte de un rasfat binemeritat.