Ce inseamna metoda Montessori?

Ce inseamna metoda Montessori?
Cu siguranta ati mai auzit termenul “Montessori”, fie pe site-uri de copii, fie la cursuri speciale sau activitati. Ce inseamna defapt metoda Montessori?
Montessori este o metoda de educatie care se bazeaza pe activitatea independenta a copilului. In functie de curiozitatile lui, copilul este incurajat sa experimenteze.
Chiar daca copiii aleg materialul cu care se joaca, adultii (profesori, trainer sau chiar parinti) cu pregatire in tehnica Montessori, ii observa si se alatura in activitatea celor mici, explicand tot odata si fiecare pas.

De unde vine aceasta metoda? Maria Montessori a fost cea care si-a folosit cunostintele de om de stiinta si medic pentru a observa cu atentie copiii. Maria Montessori a fost prima femeie medic din Italia si este cunoscuta deoarece si-a conceput o scoala menita sa se adapteze nevoilor celori mici, scoala care ii si poarta numele.

Aceasta metoda este aplicata diferit, in functie de varstele copiilor, astfel ca se diferentiaza 3 clase (0 - 3 ani, 3 - 6 ani si 6 - 9 ani). Educatia Montessori ii lasa celui mic o anumita libertate chiar daca limitele sunt trasate de catre educator si sunt cunoscute inca de la bun inceput. Copiilor le sunt aduse materiale diferite insa ei aleg cand doresc sa lucreze cu acesta. Tot copii sunt cei care aleg unde sa se aseze pentru a lucra, la masa sau pe podea, insa limita impusa este de a nu deranja sau distrage atentia altui coleg. O alta limita a acestei clase este de a alege macar 2 activitati pentru ziua respective, cu libertatea de a alege daca doreste materiale de limbaj sau materiale matematice, de exemplu. Educatia Montessori are activitati impartite in 2 mari categorii, viata practica si dezvoltarea senzoriala. Cei mici invata prin activitatile desfasurate sa aranjarea si masa sau sa isi lege siretul la papuc dar in acelasi timp, exista materiale special concepute pentru a-i ajuta sa-si perfectioneze auzului.
Clasele Montessori au fost create astfel incat cei mici sa invete fara a fi fostati sa retina informatia in mod classic. Acestia invata prin joaca iar informatia este retinuta mult mai usor.

Cum se desfasoara o clasa?
Incaperea este amenajata astfel incat cei mici au acces la materiale educationale, create special pentru acestia. Spre deosebire de clasele clasice, copiii nu stau asezati in banca, ci au posibilitatea de a se misca liber, alegandu-si materialul cu care vor sa lucreze singuri, sau impreuna cu colegii.
Rolul profesorului este de a ghida copilul si de a-i raspunde la intrebari. Profesorii nu sunt vazuti ca o autoritate, care sta in fata clasei si preda o lectie, ci mai degraba ca un prieten al copilului care il observa si il ghideaza spre invatare, care sta langa de el, pe podea si ii este alaturi in aceasta aventura.
Spre deosebire de profesorul de la scoala, acestia ofera calificative sau recompense atunci cand cel mic indeplineste un material cu succes iar in cazul in care copilul face o greseala este indrumat ca, dupa o pauza, sa reia din nou materialul.

Educatorii Montessori sunt acreditati pentru acest tip de educatie iar gradinitele care folosesc acest program sunt din ce in ce mai multe.

Daca sunteti curiosi sunt arata o activitate specifica Montessori, mai joc puteti gasi cateva jucarii disponibile pe www.nurio.ro.

Cub Montessori Deblocare - Jucarie de Indemanare


Joc Tangram Montessori Fun Puzzle Ohye

Joc Montessori Multifunctional din Lemn 6 in 1

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!