Ce sărbătorim în 24 ianuarie?

Ce sărbătorim în 24 ianuarie?
Mereu ni s-a spus cât de important este să ne cunoaștem istoria încă de la vârste fragede iar astăzi, 24 ianuarie, este o zi importantă în istoria României. La data de 24 ianuarie 1859, s-a înfaptuit Mica Unire, un pas esențial în constituirea României de azi.

Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, Moldova și Țara Românească.
În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă s-a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.
Evenimentul din 24 ianuarie 1859 a fost considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.
Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 să se înfăptuiască Marea Unire a Transilvaniei cu România.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de dezvoltare a României modern prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, reforma agrara, reforma învățământului, punând bazele dezvoltării moderne a României.

Alexandru Ioan Cuza avea o misiune extrem de dificilă care însă a fost înțeleasă de populația celor 2 țări.
România era mai aproape de Evul Mediu decât de modernitate și era nevoie de legi și instituții care să perimită României un salt în timpul istoric. Au apărut legile pentru reorganizarea administrativă, pentru construirea căilor ferate, și norme care stimulau formarea unui corp de experți în diverse domenii economice.
Încă din acea vreme, economiştii au realizat importanţa pe care o au investiţiile pentru creșterea unei economii. Iar exportul de produse agricole a fost o bază esențială pentru acest lucru.
Pe lângă acest capital intern, insuficient totuşi, politicienii vremii acordau o importanţă sporită şi capitalului extern. În 1865 s-a semnat concesiunea pentru construirea căii ferate care urma să unească Bucureştiul cu Dunărea.

Primul pas pentru înfăptuirea statului național român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, Mica Unire, însă Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia și este celebrată la 1 Decembrie.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!