Cum au apărut jucariile?

Cum au apărut jucariile?
 Povestea jucăriei 


Te-ai întrebat vreodată cum au apărut jucăriile?  
În toate domeniile există o poveste de început. Și cu atât mai mult această poveste nu putea să lipsească din fascinanta lume a jucăriilor. 
Putem spune că jucăriile sunt aproape la fel de vechi ca omenirea insăsi. Cele mai vechi jucării cunoscute: figuri de cai, tobe mici ,cercuri și titirezuri au o vechime de peste 100.000 de ani. 
Deci povestea jucăriei începe încă din epoca de piatră. 
  
De la primele forme primitive de jucării cum ar fi pietrele, bucătile de lemn, oasele sau păpusile de lut aspru de la începutul epocii de piatră, pană la echipamentele de joacă de inaltă tehnologie din zilele noastre -oamenii s-au jucat întotdeauna. Și nu numai ca și copii, ci și ca adulți. 
Din toate timpurile jucăriile au reprezentat o reflecție fidelă a realității fiecărei epoci și a fiecărei civilizații. 
Jocurile au un rol central în mituri, legende și basme. Originea lor este atribuită misterelor antice, care în timpurile preistorice se regăseau în centrul vieții spirituale. Descoperim că jocurile au făcut parte din toate culturile lumii, astăzi regăsindu-le în numeroase ilustrații și scripturi din timpuri străvechi, precum și în obiecte – jucării aduse la suprafață în urma săpăturilor arheologice. Primele jucării antice erau de dimensiuni mici și erau confecționate pentru a produce zgomote. 
Astfel fluierele și zornăitoarele sunt cunoscute ca jucării pentru copii de mii de ani. 
  
În secolele dinaintea nașterii lui Iisus Hristos, replicile animalelor erau deosebit de populare printre copii. În timpul săpăturilor, de exemplu, au fost găsite miniaturi de lei, crocodili, maimuțe și elefanți care aveau maxilare ce se puteau mișca. Păpusile au fost, de asemenea, făcute cu brațe și picioare mobile, astfel încât să pară mai realiste și copilul să se poată juca mai bine cu ele. 
Este dovedit că jucăriile din lemn cu membre mobile au fost fabricate pentru prima data în Egipt. 
  
Cea mai veche jucărie cunoscută  pană în prezent este păpusa, fiind foarte populară în rândul copiilor. De-a lungul timpului păpușile erau confecționate din aproape toate materialele naturale care puteau fi găsite. 
  
Românii antici făceau o distincție între jucăriile pentru băieti și fete. Acest lucru ar fi trebuit să îi pregătească pe cei mici pentru rolurile  și sarcinile lor ulterioare în societate. Băietii, de exemplu, se jucau cu arme miniaturale și figuri de gladiatori pentru a se obișnui cu viața ulterioară de soldat iar păpusile, casele de păpusi și ustensile de cusut au servit fetelor atât ca o distracție cât și pentru instruire în „indatoririle casnice”. 
  
Jocurile sportive sunt cunoscute cel puțin incă din cultura greacă sub forma Jocurilor Olimpice. Jocurile de noroc cu zarurile au apărut incă de pe vremea lui Homer. Oasele oilor și caprelor, erau folosite la confecționarea zarurilor. Uneori, jocurile de noroc pentru bani erau interzise oficial. 
  
În Evul Mediu, jucăriile au cunoscut un adevărat boom și, pentru prima dată, multe jucării au fost acum fabricate sau turnate din metal. Păpusile din această perioadă au arătat o atenție remarcabilă pentru detalii și calitatea producției. Cu toate acestea, astfel de păpusi erau rezervate aproape exclusiv claselor superioare și nobilimii. În timp ce copiii nobilimii se jucau cu jucării din materiale scumpe, precum păpusi mici din fildeș sau bijuterii pentru fete, copiii din clasele inferioare trebuiau să se bucure și să se joace cu jucării simple. De multe ori aveau doar jucării fabricate din materiale naturale precum lemn, paie sau bast și erau adesea făcute acasă. Jucăriile sculptate din lemn au fost, de asemenea, foarte frecvente în această perioadă. 
  
După sfârșitul Evului Mediu și în cursul industrializării avansate, fabricarea jucăriilor s-a transformat într-o industrie imensă de-a lungul deceniilor și secolelor următoare. 
  
Odată cu revoluția industrială și cu noile sale tehnologii s-a produs, de asemenea, un impuls puternic și producției de jucării.  Din tablă laminată subțire, figuri umane și animale, case și vagoane au putut acum să fie produse în număr mare. 
Epoca revoluției industriale și-a găsit imitația și în lumea copiilor. Micile motoare cu aburi au încântat inimile băieților iar case de păpusi sofisticate au încântat fiicele în familile înstărite. 
De la mijlocul secolului al XIX-lea, calea ferată nu numai că a legat orașele între ele, dar a fost o apariție fascinantă în camerele copiilor a trenurilor miniaturale cu aburi și apoi a celor electrice. 
În secolul al XX-lea, atunci când o mare varietate de materiale plastice au fost inventate și dezvoltate s-a produs adevărată revoluție în industria jucăriilor. De atunci, jucăriile au putut fi fabricate mai eficient și mai ieftin, astfel încât sectoarele de populație cu venituri mai mici să-și poată permite astfel de bunuri. 
Mai târziu au apărut jocurile video și pe calculator, iar evoluția jucăriilor continuă și în ziua de astăzi. 
Astăzi când lumea jucăriilor pare să nu aibă limite, cu greu ne putem imagina viața de zi cu zi a unui copil fără jucării interesante și educative. Deoarece copiii sunt curioși, exuberanți și doresc să exploreze lumea înconjurătoare în felul lor, noi părinții, suntem puși în fața unei adevărate provocări: oare care jucărie îi se potrivește cel mai bine copilului meu? 


Click aici pentru a vedea gama diversificată de jucării Nurio

Jucării educative și distractive, menite să alunge plictiseala și să ajute la coordonarea mâini-ochi și la dezvoltarea abilităților motorii fine. 



 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!