Imaginatia

Imaginatia
Am citit acum ceva timp ca imaginatia este inceputul creatiei. De ce? Pentru ca pornim de la a ne imagina o situatie, o vacanta iar mai apoi ne dorim acest lucru. Ne dorim sa plecam in acea vacanta. De la imaginatie la dorinta e doar un pas iar urmatorul pas e sa muncim pentru a da viata dorintei. Desigur, veti spune ca asta e imaginatia si dorinta unui adult. Cei mici nu isi imagineaza doar vacante, ci uneori isi imagineaza ca pot zbura sau ca au puterile unui super erou. Imaginatia lor nu poate fi transformata in realitate, cel putin nu exact asa cum isi doresc ei.

Un copil nu vrea niciodata sa se plictiseasca. Atunci cand are timp mort, inventeaza un joc. O sticla devina racheta, frunzele devin bani iar din nisip doar cei mai mari bucatari isi pot arata talentele culinare. Imaginatia se dezvolta cu timpul insa isi schimba si subiectul. Daca la 5 ani ne imaginam ca sticla goala de apa e racheta, la 9 ani ne imaginam ca avem o discutie foarte interesanta cu pisica bunicilor, la 15 ani incepem sa ne imaginam altfel si viitorul iar atunci cand imaginatia devine dorinta, vom face tot ce ne sta in putinta sa o transformam in realitate.

Imaginatia are un rol important in dezvoltarea sociala a copilului si ii ofera posibilitatea sa treaca dincolo de persoanele pe care le cunoaste deja. Cel mic, prin joaca, creaza personaje noi, cu diferite abilitati, diferite personalitati cu care comunica. In functie de jocul create, cel mic isi imagineaza si situatii diferite, pe care el reuseste sa le managerieze cu succes. De exemplu, cel mic isi imagineaza ca merge la un magazine alimentar de unde trebuie sa faca multe cumparaturi, exact ca mama lui. Aduna diferite obiecte din casa pe care le considera alimente, duce o discutie cu casierul magazinului, plateste cumparaturile si mai apoi pleaca spre casa. Acest joc, prin care el isi imagineaza o situatie, ii va da curaj ca atunci cand merge impreuna cu parintii la magazin sa plateasca produsele, sa vorbeasca cu casierul, iar pe parcurs, si in functie de varsta, sa devina independent. Situatiile pe care el le creaza, de la o iesire la ceai, la treburile casnice sau o excursie cu trenul, il ajuta sa fie comfortabil cu situatia atunci cand este pus in situatii similar, in lumea reala.

V-ati imaginat vreodata ca ursuletul de plus va raspunde la fiecare intrebare? Sau ca pisica bunicii va poate spune lucruri, exact ca in povesti sau desene animate? Acest lucru ii ajuta pe copii sa isi dezvolte empatia. Faptul ca reuseste sa vada dincolo de faptul ca pisica este un animal, aceasta ii devine prieten. Sentimentele pentru animale se dezvolta iar specialistii spun ca, oamenii care iubesc animalele sunt mai sufletisti si mai buni. Acestia reusesc sa inteleaga atat suferinta dar si bucuria semenilor mult mai usor.

Atunci cand cei mici devin mari, imaginatia lor nu mai e asa colorata insa se transforma in dorinta. Faptul ca isi doresc sa devina medici ii va impinge spre studiu. Modalitatea de a isi vedea visul cu ochii va fi admiterea la o facultate de medicina. Daca isi doresc sa viziteze SUA, vor cauta posibilitatile de vizita sau programele de studiu de acolo.

Eu imi imaginez acum ca sunt pe o plaja pustie iar asta stiu ca ma va motiva sa lucrez pentru a ajunge acolo. Voi ce va imaginati azi?
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!