Legenda lui Moș Nicolae

Legenda lui Moș Nicolae
Mai sunt 19 de zile până la Crăciun... și azi a venit Moș Nicolae.

Știm încă de mici copii că, în seara de 5 Decembrie trebuie să ne curățăm cizmulițele și ghetuțele pentru ca Moș Nicolae să vină și să ne lase cadourile. Deși știam că Moș Nicolae nu vine cu daruri așa mari precum Moș Crăciun, ne bucuram de clementinele și de ciocolata pe care o găseam în papuci în dimineața de 6 Decembrie.

Voi știți defapt cine e Moș Nicolae?
Povestea lui Moș Nicolae prezință un nobil sărac cu trei fete pe care nu le putea mărita din cauza sărăciei.
În vechile timpuri, pentru ca o fată sa fie luata in căsătorie, avea nevoie de zestre lăsată de părinți, iar cu cât zestrea era mai mare, cu atât creșteau șansele ca fata să-și găsească un soț dintr-o familie mai bună.
Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta de măritiș, episcopul Nicolae a lăsat la ușa casei nobilului, pe timp de noapte, un săculeț cu aur. La fel s-a întâmplat si când a venit vremea si pentru cea de-a doua fată să se mărite.
Când a venit vremea ca și cea mai mică dintre fete să se mărite, nobilul, curios să afle cine îi lasă săculeții cu aur, a stat de paza si l-a văzut pe Nicolae. Acesta și-a dat seama că este urmărit și a luat săculețul cu care s-a urcat pe casa nobilului și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă care era pusă la uscat.
Să nu vă mire dacă, în alte țări, șosetele se agață de șemineu iar Moșul pune darurile în ele, nu în cizmulițe.
Episcopul Nicolae l-a rugat pe nobil să păstreze secretul însă acesta nu i-a respectat rugămintea și a povestit tuturor întâmplarea. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat, spunea că vine din partea lui Nicolae și îi mulțumeau acestuia pentru dar.
Săculeții cu aur au devenit un simbol reprezentat de portocale sau clementine, motiv pentru care aceste fructe se regăsesc mereu printre cadourile pe care le primim de la Moș Nicolae.

Fiecare țară și-a creat propriile obiceiuri în jurul zilei Sfântului Nicolae, care mai decare mai speciale.
De exemplu, în Germania, imaginea Sfântului Nicolae este văzut de germani ca un bătrân ce poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni iar dacă au fost cuminți, fructe și dulciuri.
Copiii din Franța îi lasă Mpșului Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. Copiii primesc ciocolată, turtă dulce și fructe în ziua de 6 Decembrie. Tot în această zi se trimit și scrisori cu urări de sărbători fericite.
În Belgia și Luxemburg, cei mici își așează ghetuțele în fața ușii și, la fel ca francezi, pregătesc un pahar de vin pentru Moș.
La fel ca și în România, în Ungaria, toți copiii curăță și își lustruiesc pantofii cei mai buni și îi pregătesc pentru a fi umpluți de darnicul Moș. Dimineața, copiii găsesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, ciocolată și alte mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele decorate.

Voi ce ați găsit în papucei azi?
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!