Bine ai venit, Octombrie!
Stiati ca… Octombrie este a 10 a luna din calendarul Gregorian, calendarul pe care il folosim in zilele noastre si este una dintre cele 7 luni care au o durata de 31 de zile.
De la ce vine numele de Octombrie?
Limba Latina si-a pus amprenta pe majoritatea cuvintelor pe care le folosim astazi, iar numele lunii Octombrie este unul dintre ele. “Octo” inseamna 8 iar luna Octombrie este a 8 a luna in calendarul Roman.
In Romania, luna Octombrie este cunoscuta si sub numele de Brumarel, deoarece in aceasta luna cad frunzele copacilor, vremea este mai rece, bruma se asterne pe pamant iar gospodarii se ocupa mai mult de treburile casnice si de pregatirile pentru iarna, pregatind camarile cu bunatati.
Ce se intampla in luna Octombrie?
Luna aceasta se culeg poamele, se strange porumbul si se aduna cartofii. Tot acum trebuie sa ne pregatim pentru primavara, iar daca vrem sa mancam zmeura si capsiuni chiar din curtea noastra, acum este momentul sa plantam.
Dupa ce adunam recolta, trebuie sa curatam copacii si gradina, astfel incat totul sa fie pregatit pentru iarna.
La sat, inca se tine cont de ce ne prevesteste natura.
In popor, se spune ca, daca frunzele pomilor se ingalbenesc si cad repede, anul urmator va fi roditor, daca ploua mult in luna Octombrie, in luna urmatoare ne asteapta vant puternic si, daca este multa bruma sau chiar zapada in luna octombrie, atunci in prima luna a anului urmator, timpul va fi frumos. Nu doar natura prevesteste cum va fi perioada urmatoare. Se spune ca, daca in dimineata in care o sarbatorim pe Sfanta Parascheva, oile dorm gramada, iarna va fi una grea. Daca acestea dorm imprastiate, iarna va fi una usoara.
Voi ce lucruri interesante mai stiti despre luna Octombrie?