“Joaca este începutul cunoaşterii”- George Dorsey
Omul prin natura lui este predispus a avea o nemarginita sete de cunoastere. De-alungul intregii lui vieti omul are marea capacitatea de a invata si aprofunda, de a descoperi si de a cerceta lucruri noi .
Viitorul celui mic se construieste inca de la nastere. Primii ani de viata au un rol esential in dezvoltarea lui. Acum se pun bazele solide de educatie, comportament si a nivelului de inteligenta pentru tot restul vietii.
Exista o stransa interdependenta intre evenimentele de la inceputurile invataturii copilului si succesele sau insuccesele din viitoarea activitate educationala.
Marea majoritate a tmpului copilul si-l petrece jucandu-se. In prima perioada a vietii jocul reprezinta cea mai importanta activitate a celui mic.
Putem spune ca jobul copilului este JOACA.
Jocul începe în copilărie și continuă pe tot parcursul vieții.
Esenta copilariei, joaca, este o forma de distractie, dar si o forma de exprimare si comunicare pentru cel mic. Prin joc, copilul isi exprima sentimentele, isi manifesta anumite dorinte sau dezvolta relatii cu mediul inconjurator, cu familia sau cu cei din jurul sau.
Jocul dezvolta spiritul de competitie si nivelul de intelegere la copil. Vorbeste pe limba lui si faciliteaza asimilarea unor informatii complicate.
Prin joc copilul explorează lumea prin simțurile lui. Jocul il ajuta sa inteleaga mai bine lumea inconjuratoare, să-și dezvolte creatitivitatea si anumite capacități și abilități care o sa-l ajute in viata.
El constituie cea mai adecvata metoda stimulativa si creativa care se preteaza la nivelul de intelegere a copilului si il ajuta sa invete lucruri noi si adesea complicate, printr-o metoda facila.
Si disciplinarea copilului poate fi realizata prin aceasta activitate placuta pentru copil, deoarece majoritatea jocurilor au o serie de reguli pe care copilul la va respecta cu usurinta.
Invatand regurile jocului de mic , copilului devenit adult ii este mai usor sa aplice aceaste reguli si in viata de zi cu zi.
Jocul prin experienta si cunostintele pe care copilul le dobandeste, contribuie la dezvoltarea lui cerebrala, acesta invatand lucruri esentiale in dezvoltare si comportament, lucruri care constituie o adevarata fundatie pentru tot restul vietii.
Este modul în care copiii învață să socializeze, să gândească, să rezolve problemele, să se maturizeze și, cel mai important, să se distreze.
Jocul satisface în gradul cel mai mare nevoile copilului: de acţiune, de traire, de mişcare si de exprimare. Jocul este un mijloc de exersare a gândirii şi a unor deprinderi, de cunoaştere şi autocunoaştere, mijloc de învăţare si socializare , cale de relaxare şi distracţie, dar şi un mod de exersare şi exprimare a originalităţii, diversitatii, a imaginatiei si creativităţii.
Tot prin orin joc cel mic intra in contact cu alte persoane, devine mai deschis si mai sociabil, devenind in timp capabil sa stabileasca relatii cu cei din jur.
Prin intermediul jocului copilul culege informatii si acumuleaza notiunile necesare intelegerii si integrarii in lumea reala. Investigand realitati fizice diverse, copilul se familiarizeaza cu proprietatile diverselor lucruri si dobandeste cunostinte despre obiectele cu care intra in contact direct.
In copilarie invatatura este naturala si spontana. Curiozitatea si gandirea care-l stimuleaza in joc sunt parte integranta din placerea sa de a invata. Copilul invata prin cunoasterea lumii proprii. Prin joc copilul se aventureaza in necunoscut. Incercand sa vada cat de inalt poate sa construiasca un turn din cuburi, cate obiecte poate sa puna unele peste altele inainte ca acestea sa se rastoarne sau ce poate modela din plastilina, el testeaza atat materialul de joc, dar se testeaza totodata si pe sine.
Copilul atunci când se joacă "de-a gătitul", ”de-a doctorul”, “de-a magazinul", "de-a constructorul”, “de-a mesterul”, “de-a Formula 1”, foloseşte jocul în primul rand pentru învăţare si deprinderea unor aptitudini, pentru a înţelege lumea şi pentru a da sens experienţelor sale de viaţă.
Prin jocuri muzicale acesta își dezvoltă sensibilitatea la sunete, note muzicale, prin jocuri de desenat acesta își dezvoltă imaginația și creativitatea, iar prin jocuri de colorat acesta învață culorile și le folosește pentru a creea lumi fascinante.
Jocul poate fi principalul pion în dobândirea abilităților de scriere și citire mult mai rapide.
Copilul se joacă, învață și se distrează!
Oferă șansa copilului tău de a învăța prin joc, de a cunoaște această lume împreună cu tine și de a dobândi calități și aptitudini încă din primii ani din viață.
Jucandu-ne împreună cu copiii noștri vedem lumea prin ochii unui copil. O lume mai buna si mai dreapta, o lume lipsita de griji, o lume vie si nealterata.
Iar una dintre marile si multele bucurii a unui parinte este aceea sa priveasca fericirea din ochii copiilor atunci cand acestia se joaca.
Si sa ne aducem mereu aminte ca asa cum spunea George Bernard Shaw - “Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm.”
Alege cele mai bune jocuri:
Piata jocurilor nu a fost niciodata asa de inventiva si bogata in diversitate precum e in zilele noastre. Si pentru a-ti face cautarea mai usoara iti recomandam o serie de jocuri care conduc la dezvoltarea emotionala, educativa si intelectuala a copilului tau:
Jucarie multifunctionala din lemn Ciocanele Hamster, Xilofon si Pescuit
Set pentru micul dejun din lemn -18 piese
Cuburi construcție din lemn in cutie - 100 piese
“ Succesul este un joc: cu cat il joci de mai multe ori, cu atat castigi de mai multe ori. Si cu cat castigi de mai multe ori, cu atat vei juca mai bine."
(Allan Pease," Intrebarile sunt de fapt raspunsuri ").