Rolul jucariilor in viata copiilor

Rolul jucariilor in viata copiilor
Printre primii prieteni ai copilului se numara jucariile. Indiferent de epoca istorica in care au trait, copii si-au creat o lume a visurilor, imaginara, in care puteau fi orice (cavaleri, marinari, constructori, pictori, bucatari etc.). Astazi, lucrurile nu stau foarte diferit, desi tipurile de jucarii au ajuns sa fie din ce in ce mai sofisticate.

Contributia jocului si a jucariilor la dezvoltarea fizica si psihica a copilului este una dovedita in timp, motiv pentru care toti cei din jurul copiilor- parinti, bunici, rude, educatori - vor incerca din rasputeri sa conlucreze in vederea realizarii unui viitor fericit pentru acestia. Expertii sunt de acord: copiii invata prin joc, iar jucariile sunt instrumentele care le permit acestora sa descopere lumea in care traiesc. Si tocmai de aceea interactioneaza cu imprejurimile lor prin jucarii. In plus, jucariile ofera placere si fericire, ambele ajutand la construirea stimei de sine.

Jucariile stimuleaza curiozitatea, incurajeaza socializarea si dorinta de a se descoperi a copilului si nu in ultimul rand il invata reguli noi. Jucariile si joaca contribuie la dezvoltarea personala, emotionala, precum si a limbajului copilului. Totodata ii vor imbunatatii increderea, mandria si vor valida experientele de invatare. Jucariile educative sunt special concepute pentru dezvoltarea gandirii logice, prin exercitiu, ele reprezentand atat un instrument de divertisment cat si unul educativ.

Se spune ca o copilarie fericita contribuie definitoriu la formarea unor adulti fericiti. Acestia isi vor gasi mai usor calea si rolul lor in viata. Dar sa nu uitam ca rolul educativ primordial este cel al familiei. Jucariile dezvolta legaturile cu familia. Atunci cand te joci cu copilul tau, intrii practic in lumea lui si incerci sa te adaptezi regulilor lui. Timpul petrecul alaturi de el, prin joaca, iti da posibilitatea de a-i descoperi talentele, inteligenta si personalitatea.

In vederea alegerii unei jucarii potrivite trebuie sa nu uitam ca este esential sa tinem cont de cateva criterii : Mai intai jucaria trebuie sa fie potrivita varstei. Apoi ea trebuie sa aiba o functie educativa si sa antreneze cele 5 simturi: vaz, auz, simt tactil, miros, gust. Si nu in ultimul rand jucaria nu trebuie sa raneasca si sa contina substante toxice. O jucarie este perfecta atata timp cat copilul ii gaseste o intrebuintare si daca este potrivita stadiului de dezvoltare al acestuia. In functie de grupa de varsta in care se incadreaza, bebelusul sau copilul mic se va bucura de anumite categorii de jucarii. De multe ori suntem inclinati, din diverse motive, sa lasam copiii sa se joace de timpuriu cu diverse dispozitive electronice desi suntem constienti ca trebuie sa existe anumite limite in ceea ce priveste folosirea acestora. Specialistii in dezvoltarea copilului recomanda ca grupa de varsta sub 2 ani sa nu se joace la computer si sa nu aiba acces la televizor. Peste varsta de doi ani, este necesar ca timpul petrecut in fata unor astfel de dispozitive sa fie limitat la 1-2 ore pe zi.

In primul an de viata, copilul se joaca mai ales cu mainile si cu picioarele. Bebelusii de aceasta varsta sunt fascinati de miscare, zgomote dar si de imagini . Aceasta este faza in care bebelusii se descopera pe sine, isi descopera corpul dar isi dezvolta si abilitatile de a prinde obiecte. De obicei, sunt preferate jucariile care vor stimula simtul tactil, vizual si auditiv.

E varsta la care copilul se bucura de orice obiect astfel incat, orice jucarie il face fericit si ii starneste interesul. Zornaitoarele, inelele, bilele sau clopoteii care atarna la pat, jucariile viu colorate, stralucitoare, care produc sunete placute, jucariile moi si pufoase de forma atractiva care stimuleaza orientarea si miscarile (intinderea mainilor,, aruncarea,apucarea ), sunt printre cele mai apreciate categorii de jucarii pentru aceasta grupa de varsta. Jucariile pentru bebelusi, viu colorate si zgomotoase, ii ajuta pe acestia sa interactioneze cu obiectele din jurul lor si sa se integreze mai usor in lumea celor mari.

Cum se joaca bebelusii de la 1-2 ani
La inceput copilul se comporta indiferent cu jucariile, toate sunt la fel, aruncate sau duse la gura, dar incet- incet bebelusul se bucura de jucariile care raspund la actiunile lui. Ii plac jucariile care ii permit sa le loveasca cu un ciocan sau jucarii cu butoane care scot sunete sau canta. Unele jucarii denumesc sau au forma unor litere sau figuri geometrice . Aceasta este grupa de varsta in care copiii incep sa intreprinda actiuni, avand in minte un scop dorit. Este etapa de experimentare cu forme, marimi si obiecte. 

Mini masinuta cu lumini si sunete


Cuburi constructie si puzzle din lemn


Joc din lemn 2 in 1 - abac si pescuit magnetic


Ciocanele Xilofon si Asociere Cifre


Intre 2 si 3 ani
Din al doilea an de viata, cand isi perfectioneaza miscarea intregului corp prin mers, tarare, catarare, sarituri, copilul trebuie invatat sa foloseasca jucaria in mod adecvat.

Este varsta la care copiii vor trece la o noua perioada de dezvoltare, care le va pune imaginatia la contributie. Astfel, acesta este momentul in care vor aprecia jocul cu papusi pe care le pot imbraca, pot folosi seturi de bucatarie, masinute, macarale, camioane sau jucariile de reparat si construit (ciocan, cleste, etc). Acum ii place sa aibe un ursulet sau o papusa sau sa plimbe un camion. Micutii prefera in aceasta perioada a vietii acele jucarii prin care pot experimenta si viata afectiva, emotionala: carti cu sunete, puzzle, jocuri lego, mingi etc;

Dupa 2 ani, cu ajutorul jucariilor potrivite, trebuie sa contribuim la dezvoltarea atentiei, memoriei, gandirii si a vorbirii. Mersul si alergarea sunt stimulate prin mingi sau jucarii mobile care contribuie si la coordonarea miscarilor si la orientarea in spatiu.
Bucuria copilului intre 2-3 ani la vederea jucariilor este deosebit de mare, ii place sa le arate si altora, dar se plictiseste repede. La aceasta varsta, este foarte interesat de jucariile sale. De la aceasta varsta poate avea preferinte pentru o anumita jucarie, dar este foarte interesat de orice fel de jucarie noua, jocurile relativ simple putandu-i retine atentia mult timp.
Acum se dovedeste utilitatea de avea la indemana multe jucarii diferite, copilul fiind tare curios si interesat sa ia din gramada de jucarii o anumita jucarie, pentru a o examina.

Jucarie din lemn - potrivire 4 forme geometrice


Jucarie multifunctionala din lemn Ciocanele si Pescuit - jucarie de tras


Intre 3 si 4 ani

Copiii cu o varsta cuprinsa intre 3 - 4 ani invata in primul rand despre modalitatea de socializare cu alti copii dar si cu alte persoane. Aceasta este perioada in care sunt dusi in colectivitati mai mici sau mai mari si invata sa se comporte in societate. Cele mai potrivite jucarii pentru aceasta grupa de varsta sunt cele care le permit sa isi exerseze imaginatia si sa isi dezvolte creativitatea. Pictura cu degetele, folosirea plastilinei, dar si a jocurilor de tip puzzle sau Lego sunt indicate in aceasta perioada. Copiii aflati in aceasta faza de dezvoltare sunt plini de energie, gata mereu sa exploreze si sa se implice in tot felul de activitati fizice.

Odata cu dezvoltarea imaginatiei copiii incep sa foloseasca mai multe jucarii care reprezinta activitati cotidiene – fetele folosesc cu placere jucarii cu obiecte de curatat si gatit in casa, iar baietilor le plac mai mult masinile, avioanele, trenuletele.

De mare pret sunt si jucariile cu ajutorul carora copiii pot construi ceva, dar si creioanele, cariocile sau markerele non-toxice, care le vor permite totusi sa isi manifeste creativitatea.

Copilul are deja motricitatea bine dezvoltata asa ca poate construi singur turnuri din 8-12 cuburi sau poate face un puzzle. Cu ajutorul seturilor de constructie , copilul va invata din greselile pe care le-a facut inainte, permitandu-i sa construiasca solid pe viitor.

Cuburile pentru joc si constructii simple devin jucarii foarte necesare pentru perfectionarea gesturilor de apucare si precizia miscarilor. Coordonarea miscarilor mainii permite sa puna si sa scoata obiecte din orice recipiente ii sunt la indemana.

Blocuri de construcție - puzzle


Set de joaca cu accesorii din plastic - 33 piese


Bucatarie clasica din lemn cu accesorii


Casuta de papusi din lemn cu mobilier


Cum se joaca copiii la 4-5 ani
La aceasta varsta, copiii se joaca cu jucarii educationale care ii ajuta la dezvoltarea abilitatilor verbale sau matematice, cum ar fi mini computerele de jucarie. Va recomandam sa le alegeti pe cele care incurajeaza copiii prin sunetele si mesajele pe care le ofera.

Intre 5 si 7 ani incep sa se joace mult mai elaborat, lucrand la dezvoltarea laturii intelectuale. Printre jucariile folosite se numara masinutele, papusile, corturile, casutele de joaca, costumele de deghizare etc.

Piese din lemn pentru asamblare - bicicleta


Simplul act de a se juca cu un alt tovaras de joaca ii provoaca copilului sa experimenteze situatii in care trebuie invatate lectii importante: respect, cooperare si impartasire. Jucariile ii motiveaza pe copii sa ia initiativa, sa invete sa negocieze si sa se organizeze mai bine.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!