Romania noastra

Romania noastra
Incepem prin a va ura un sincer si calduros LA MULTI ANI! Este o zi speciala pentru toti romanii si astazi ar trebui sa ne oprim si sa ne uitam la ce tara minunata avem, sa o apreciem si sa o ingrijim pentru a lasa copiilor si nepotilor nostril un loc caruia sa ii spuna cu mandrie “acasa”.
Pentru a marca aceasta zi importanta, ne-am propus sa va spunem cateva lucruri interesante despre Romania. Unele poate deja la stiti insa altele cu siguranta sunt mai putin cunoscute si merita sa fie mentionate.

Timisoara a fost primul oras din Europa continentala care a avut iluminat stradal electric. Mai exact, in data de 12 noiembrie 1884 au fost aprinse 731 de lampi electrice, o premiera nu doar in Romania dar si in Europa. Orasul de pe Bega a luminat si cele mai inguste stradute datorita lampilor incandescente cu filament din carbune, totul spre confortul si protectia localnicilor.

In Brasov gasim a 3-a cea mai ingusta strada din Europa. Strada Sforii are 80 de metri lungime si este un punct de atractie pentru toti turistii.

In Dubova gasim cea mai inalta sculptura de piatra din Europa. Statuia lui Decebal are inaltimea de 55 de metri si este una dintre cele mai mari atractii turistice din vestul tarii.

In Brad gasim singurul muzeu din Europa dedicate aurului. Acesta de mandreste cu aproape 2000 de exponate, aduse din toate colturile lumii. Stiati ca, Romania este recunoscuta pe plan European ca fiind tara cu cele mai multe resurse de aur?

Stiati ca in Romania exista un cimitir vessel? Ei bine, in Sapanta, judetul Maramures cimitirul care poarta numele satului, este un muzeu si o atractie turistica foarte populara. Cimitirul este popular datorita felului unic in care fiecare persoana este reamintita prin versuri. Fiecare mormant are inscriptionate versuri amuzante despre viata persoanei. Ideea i-a venit lui Stan Ioan Patras, in anul 1940, care iubea mult oamenii si dorea ca, si dupa moartea lor, oamenii sa ii viziteze cu zambetul pe buze.

La Bucuresti avem cea mai grea, a doua cea mai mare si cea mai scumpa cladire civila cu functie administrative din lume. Impresionant, nu? Palatul Parlamentului are 240 de metri lungime, 86 de metri inaltime si 270 de metri latime. In interior se gasesc aproximativ 1.000 de camera, 480 de candelabra, 3500 de tone de Christal, 1.409 de spoturi de tavan iar pentru ferestre si usi s-au folosit 700.000 de tone de otel si bronz. Cladirea mai are si aproximativ 20 de km de tuneluri subterane. Cladirea a fost construita de Nicolae Ceausescu in ultimii ani ai condecerii sale si a fost finalizata la 7 ani de la moartea sotilor Ceausescu.
 

Printre oamenii care si-au lasat amprenta pe intreaga omenire sunt:

· Nicolae Constantin Paulescu, inventatorul insulinei.
· Petrache Poenaru, inventatorul stiloului cu rezervor.
· Eugen Pavel, inventatorul hyper CD-ROM-ului.
· Emil Racovita, fondatorul biospeologiei, stiinta care se ocupa cu studiul organismelor care traiesc in pesteri.
· Anastase Dragomir, inventatorul scaunul parasutat, o versiune initiala a scaunului de catapultare de astazi.
· Henri Coanda, inventatorul modernului motor cu reactie.
· Traian Vuia a proiectat, construit si testat primul aeroplan-automobil.
· Aurel Vlaicu, inventatorul avionului in forma de sageata.

Ce alte lucruri interesante stiti despre Romania?
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!