1 Iunie, Ziua Copilului

1 Iunie, Ziua Copilului
Felicitari, dragi copii! Se apropie ziua voastra, Ziua Internationala a Copilului. 
In aceasta zi, copiii din multe parti ale lumii au parte de mici surprize si primesc cadouri, la pachet cu o atentie mai deosebita din partea celor mari. In multe locuri muzeele, bibliotecile, bazele sportive  si de agrement ofera programe de divertisment pline de culoare special adaptate copiilor.  De asemenea se organizeaza evenimente speciale, parade si festivitati asemeni marilor sarbatori din an.
Si familiile vin adesea cu ceva special.  Cadouri mici sau excursii minunate le ofera copiilor o zi de neuitat.
Campaniile si evenimentele speciale care au loc sunt, de asemenea, destinate sa atraga atentia si sa constientizeze opinia publica asupra drepturilor copiilor precum si sa faca lumina asupra situatiei actuale a copiilor din diferitele tari ale lumii.

Motiv suficient pentru a arunca o lumina asupra istoriei acestei Zile Internationale a Copilului in urmatoarele randuri.

Din punct de vedere istoric, ideea de a atribui o zi anume copiilor din intreaga lume nu este nicidecum atat de noua. 
Originile Zilei Mondiale a Copilului sunt foarte strans legate de reforma pedagogica, precum si de ideile socialiste de la inceputul secolului al XX-lea.
Inca din 1902, educatoarea suedeza Ellen Key s-a ocupat de nevoile copiilor in cartea sa „Secolul copilului”.  Pentru ca se cosidera la acel moment ca este foarte important ca si copiii, asemeni adultilor, sa aiba drepturi si sa fie protejati. 
Primul razboi mondial si, odata cu acesta, suferinta multipla a copiilor refugiati a condus la infiintarea comitetului pentru protectia copilului „Salvati copiii” in Marea Britanie sub conducerea Eglantyne Jebb.
La scurt timp dupa infiintare, acest comitet a elaborat un program in cinci puncte axat pe protectia si bunastarea copiilor. La 24 septembrie 1924, acest program a fost aprobat de Adunarea Generala a Societatii Natiunilor si a intrat in istorie drept „Declaratia de la Geneva”.  Cele cinci articole ale declaratiei solicita bunastarea fizica si mentala, accesul la educatie, protectia impotriva exploatarii si sprijin in situatii de urgenta pentru copii.

Sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si atricitatile  comise in timpul acestuia au adus in cele din urma statele din intreaga lume la aceeasi masa a tratativelor in ideea de a-si uni fortele si reusind astfel sa fondeze la 26 iunie 1945 „Organizatia Natiunilor Unite” - ONU cu sediul la New York.
Potrivit actului emis la infiintare, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondiala”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internationala” si „respectarea dreptului international”.

Dizolvarea Societatii Natiunilor in 1946 a insemnat initial un mic pas inapoi pentru drepturile copiilor. Declaratia de la Geneva nu a fost adoptata de ONU si, prin urmare, nu mai era obligatorie in conformitate cu dreptul international. 
In 1948 tarile membre in cadrul ONU au adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
La initiativa Federatiei Internationale Democrate a Femeilor, in 1948 a fost solicitata infiintarea unei Zile Internationale a Copilului, comparabila cu Ziua Internationala a Femeii.
Miscarile muncitorilor si curentele socialiste, au fost in primul rand responsabile de introducerea unei zile a copiilor in toate tarile.
Astfel prima Ziua Internationala a Copilului a fost sarbatorita brusc la 1 iunie 1950 - la Moscova.  Initiativa a fost luata in toate statele socialiste din jur. Pana in prezent, copiii din 47 de tari sarbatoresc in aceasta zi, acum mai ales cu baloane colorate decat cu steaguri rosii.
Abia in anul 1954 Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a solicitat organizatiei de ajutor pentru copii UNICEF sa organizeze Ziua Mondiala a Copilului. Scopul acestui mandat a fost ca fiecare dintre statele membre ONU sa isi stabileasca propria Ziua Universala a Copilului pentru a oferi un exemplu global pentru drepturile copiilor.

Ziua copilului (numita si Ziua internationala a copilului) este in multe tari o sarbatoare pentru copii care se sarbatoreste la date diferite. In foarte multe tari, este sarbatorita la 20 noiembrie, ziua in care s-a adoptat Declaratia Natiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.
Pana in prezent, 145 de state membre au raspuns la acest apel.
Ziua Universala promoveaza obiectivele prezentate in Cartea pentru bunastarea copiilor. La data de 20 noiembrie 1958, Natiunile Unite au adoptat Declaratia Drepturilor Copilului. Ulterior, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat Conventia cu privire la drepturile copilului, in 1989, tot pe 20 noiembrie.

Cele mai multe tari insa celebreaza Ziua Copilului pe data de 1 iunie.
In fosta URSS si in fostele tari socialiste care i-au fost state satelit -Blocul de Est- data sarbatoririi este 1 iunie, prima zi de vara in Emisfera Nordica.
In Romania este sarbatorita in data de 1 iunie.
Alaturi de Romania, alte 46 de state celebreaza copii la aceeasi data.
In tari precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franta, Grecia sau Islanda ziua Copilului este sarbatorita in data de 22 noiembrie.
Sau in data de 20 septembrie cum se intampla in Austria.
Germania sarbatoreste aceasta zi a copilului atat pe 1 iunie cat si pe 20 septembrie.
Turcia a fost prima tara care a introdus Ziua Copilului inca din 1920. Festivalul Turcesc al Copiilor este sarbatorit in fiecare an in Turcia pe 23 aprilie.

In Brazilia, Ziua Copilului este sarbatorita pe 12 octombrie impreuna cu „Nossa Senhora da Imaculada Conceiçao Aparecida”, o sarbatoare publica dedicata aparitiei Mariei in Aparecida.
5 mai este sarbatoarea nationala a Japoniei, cunoscuta sub numele de Kodomo no hi (ziua copiilor). Este o zi pentru a sarbatori sanatatea si fericirea copiilor.
Astazi, Statele Unite este una dintre putinele tari care nu are Ziua oficiala a copiilor. Sarbatorita initial pe 1 iunie, majoritatea americanilor au uitat-o odata cu trecerea timpului.

Drepturile copiilor se aplica intr-o masura mai mica sau mai mare in toate tarile, atat in tarile in curs de dezvoltare, cat si in tarile industrializate.  Cu toate acestea, multe tari sunt departe de cerintele impuse in epoca moderna.
In 1989, Conventia ONU privind drepturile copilului spunea ca fiecare copil are dreptul la supravietuire, dezvoltare personala si protectie impotriva exploatarii si violentei.

Potrivit UNICEF, aproximativ 168 de milioane de copii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani lucreaza.  85 de milioane dintre ei lucreaza pana la 16 ore pe zi in conditii nesanatoase si periculoase. Multi copii sunt folositi ca munca sclava sau traiesc in robie. Majoritatea copiilor sunt angajati in agricultura, in industria alimentara sau in industria confectiilor.
Principala cauza a exploatarii copiilor este saracia multor parinti care isi trimit copiii la munca pentru a le asigura supravietuirea.
1 iunie- este ziua cand noi, cei maturi trebuie sa ne gandim si sa avem in minte imaginea unui viitor mai bun pentru fiecare copil din aceasta lume.
O lume in care fiecare copil trebuie sa aiba acces la educatie, servicii de sanatate si protectie sociala.
Copiii asteapta cu nerabdare aceasta zi din an in care toata lumea e firesc sa se invarta in jurul lor.

Dragi parinti va asteptam cu promotii grozave de haine si jucarii spre bucuria  copiilor vostri pentru a va putea juca si rade impreuna cu ei!



Pentru ca nu trebuie sa uitam ca fericirea incepe cu cei mici, v-am pregatit reduceri de pana la 30% in magazinul nostru online.

Si daca copiii sunt fericiti atunci si parintii sunt fericiti.

Vezi oferta pe site: 
👉 www.nurio.ro
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!