Ziua de curatenie

Ziua de curatenie
Imi amintesc cum imi petreceam sambetele cand eram mica. La ora 9 dimineata eram trezita de mama, mergeam la masa iar mai apoi toata familia se apuca de curatenie. Fiecare avea lista lui de responsabilitati. Mama se ocupa de bucatarie, tata aspira si facea curat in baie iar eu trebuia sa sterg praful in toata casa si la final sa duc gunoiul. Nu eram foarte incantata de fiecare data, mai ales cand am inceput sa cresc iar dorinta mea era fie sa dorm, fie sa ies afara cu ceilalti copii. Mi-a luat cativa ani sa realizez ca a devenit o rutina care ma urmareste si acum.

Asa cum am discutat in articolul precedent, printre cele mai distractive activitati casnice la care copiii adora sa ne ajute se afla si curatenia.
Chiar daca am putea fi tentati sa nu ii punem “la treaba” si sa ne ocupam noi de curatenie si ordine, faptul ca invata de mici sa pastreze curatenia si ordinea, macar in camera lor, le va forma un stil de viata ordonat iar asta le va usura viata de adult.

Copiii pot invata de mici ce inseamna responsabilitatea, in timp ce totul pare o joaca. Printre activitatile la care ne pot ajuta se numara stersul prafului, aranjatul jucariilor iar mai apoi aspiratul, spalatul vaselor pana cand pot face curatenie in camera lor singuri-singurei.
Desigur, nu e recomandat sa ii fortam sa faca anumite lucruri insa daca le prezentam tot intr-un mod distractiv, cu siguranta lucrurile vor decurge mai usor.

Gasiti unelte pe masura lor, o maturica, o carpa de sters praful sau orice altceva poate fi manevrat cu usurinta de ei. Primul pas este mereu sa le aratam ce trebuie sa faca, sa le explicam de ce facem asta iar apoi sa avem rabdare cu ei si sa nu ii certam daca nu fac bine din prima incercare.
Pentru ei este important faptul ca sunt implicati si vor face tot posibilul sa isi faca treaba cat mai bine. Chiar daca nu e totul perfect, nu le spuneti asta. Corectati atunci cand ei nu vad iar cand va trebui sa mai faceti acest lucru, repetati impreuna ca ei sa invete si sa se perfectioneze cu fiecare incercare.

Cu ce ne pot ajuta cei mici?
· aranjarea mesei pentru cina
· punerea hainelor murdare in masina de spalat
· anranjarea jucariilor la locul lor
· curațarea mesei dupa cina
· aranjarea patului dimineata
· udatul plantelor
· ducerea gunoiului
· maturatul sau spalatul podelelor
· stergerea prafului
· hranirea animalelor de companie, daca aveti
· impachetarea hainelor

E important sa ii invatam ca fiecare lucru are locul lui in casa fie ca e vorba de jucarii, carti sau vasele din care mancam. Acest lucru ne ajuta sa ne gasim obiectele mult mai repede atunci cand avem nevoie de ele.
Asa cum am mai spus, noi suntem modelul dupa care ei se vor lua mereu. Exemplul pe care il dam celor mici ii va ajuta in viata, cand ei vor trebui sa faca singuri curatenie in propria lor casa. Curatenie trebuie sa intre in rutina familiei, indiferent ca ne este somn, nu avem chef, curatenia trebuie facuta.

Sambata dimineata este program de curatenie.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!